Ce reprezinta examenul EMG sau Electromiografia?
EMG se refera la tehnica electrofiziologica in diagnosticarile neurologice de evaluare si inregistrare a activitatii musculare. Ea detectează semnalele electrice produse de muschi cu ajutorul unui aparat numit electromiograf. Rezutatul investigarii se numeste electromiograma.
EMG poate fi recomandata de specialist pentru depistarea activitatii electrice anormale de la nivelul muschilor, în afectiuni precum:
- distrofie musculara
- inflamatii musculare
- leziuni ale sistemului nervos periferic (manifestate la nivelul mâinilor si picioarelor)
- scleroza laterala amiotrofica
- miastenia gravis
- hernie de disc
DE CE AR TREBUI SA-TI FACI UN EMG?
Un EMG este foarte util. Cu ajutorul electromiografului se inregistreaza activitatea electrica a nervilor si a muschilor. Atunci cand sunt activi, muschii produc impulsuri electrice direct proportionale cu nivelul contractiei musculare.
Ce depisteaza?
Activitati electrice anormale la nivelul muschilor, cauzate de afectiuni precum: inflamatii musculare, distrofie musculara, scleroza laterala amiotrofica, leziuni ale sistemului nervos periferic, hernie de disc.
Alte cazuri in care EMG mai este recomandat:
- Pentru stabilirea cauzelor inexplicabile de slabiciune musculara
- Pentru stabilirea diferentelor dintre slabiciunile muschilor datorate afectiunilor propriu-zise si a celor datorate nefolosirii muschilor la parametrii normali datorita durerilor sau altor cauze.
CARE ESTE PROCEDURA PENTRU EMG?
EMG se realizeaza in doua etape:
- Prin evaluarea conducerii nervoase pe nervii senzitivi si motori.Această procedură folosește electrozi, ca niste discuri de mici dimensiuni, care se lipesc pe suprafata pielii. Aceștia înregistreaza posibilele probleme ale nervilor stimulati cu curent electric. Computerul calculeaza viteza de conducere nervoasa, precum si alti parametri functionali ai activitatii nervoase.
- Prin introducerea unui ac, cu functie de electrod, in masa musculara.Procedura poate provoca o durere usoara sau moderata, precum si o mica sangerare. La pacientii care fac tratament cu anticoagulante aceasta investigatie este contraindicata.
EXISTA RISCURI LA UN EMG?
Electromiografia nu prezinta riscuri majore. Este posibila, totusi, o usoara durere la nivelul muschilor.
Iată și alte recomandari utile privind un EMG:
- Aceasta investigatie se efectueaza numai pe baza indicatiei unui medic.
- Nu folosi diferite creme inainte de investigatie. Imbraca-te lejer pentru acest control.
- Poti manca si poti bea apa inainte de EMG. De asemenea, activitatea zilnica poate continua normal dupa efectuarea acestui control. Nu neglija sportul, miscarea fizica si stilul de viata sanatos!