CURA KNEIPP

Ce este Terapia Kneipp?

Terapia Kneipp sau termoterapia de contrast termic urmărește optimizarea funcției homeoterme prin utilizarea factorilor termici contrastanți, cald și rece, care să solicite mobilizarea rapidă și eficientă a mecanismelor implicate în termoreglare, atât la nivel periferic, cât și la nivel central.

Eficiența terapiei Kneipp este mai mare dacă se face dimineața, când reactivitatea organismului este mai bună și rezervele funcționale mai mari.

Se începe obligatoriu cu aplicația caldă și se termină cu aplicația rece.

Beneficii

Tehnicile Kneipp sunt utilizate ca adjuvant în tratarea durerilor cronice, a tulburărilor de somn, a stărilor de epuizare, stres, depresie și afecțiuni cardio-vasculare. Acțiunea benefică a hidroterapiei se observă mai ales la pacienții cu valori crescute ale tensiunii arteriale.

În tratamentul de lungă durată al hipertensiunii, cele mai indicate sunt procedurile alternative, cu apă caldă și rece. În urma unui studiu realizat pe 600 de pacienți care au urmat o cură Kneipp, s-a constatat că la cei cu valori foarte ridicate, tensiunea scăzuse drastic, iar la hipotensivii cu probleme ale sistemului circulator cauzate tocmai de tensiunea insuficientă, aceasta crescuse.

Conform principiului stimul-reacție, au fost activate mecanismele de autoreglare ale organismului, iar ele au readus tensiunea la nivelul normal, deși se pornise de la valori diferite, chiar opuse.

Un asemenea efect cu dublu sens nu se poate obține niciodată prin administrarea unui medicament, deoarece acesta este destinat unui anume scop, deci acționează concentrat într-o singură direcție.