Navigatorii au o profesie frumoasă, dar care presupune și multe riscuri pentru sănătatea lor. În timpul voiajelor îndelungate, ei sunt expuși unor factori care pot contribui la dezvoltarea mai multor afecțiuni.
Factori care pot afecta sănătatea navigatorilor:
- Vibrația vaporului. Marinarii petrec 24 de ore din 24 pe o structură metalică aflată în vibrație, vaporul. Echipamentele de protecție, purtate sau nu, au o importanță secundară, pentru că organismul, într-o formă sau alta, preia acele vibrații.
- Curenții galvanici sunt și ei prezenți peste tot pe navă și influențează organismul marinarilor.
- Aerul salin/umed și contrastele termice (interior-exterior), în special pentru cei din sala motoarelor (unde este foarte cald)
- Treptele extrem de abrupte de la navă. Urcarea și coborârea lor face ca principalele zone afectate să fie coloana lombară (zona de tranziție), coloana cervicală (afecțiune frecventă) și genunchii (mai ales dacă marinarul este supraponderal).
Toate acestea fac ca, după 8-10 ani de navigat, cei mai mulți dintre ei să aibă probleme, mai mult sau mai puțin manifeste, în funcție de bagajul lor genetic, de exercițiile pe care le fac când sunt la navă sau când revin acasă, de greutatea persoanei, de comorbidități (e.g. afecțiuni cardiovasculare).
O stare bună de sănătate este esențială pentru navigatori.
Iată ce pot face aceștia pentru a preveni astfel de probleme?
Specialiștii Visa Med le recomandă navigatorilor ca, în prima lună de când se întorc acasă, să-și facă timp pentru o serie bine venită și reconfortantă de recuperare medicală. Mai precis, vorbim despre 2 săptămâni de recuperare medicală pentru:
- O prevenție primară (în cazul celor care nu au simptome)
- o prevenție secundară, în cazul unui episod acut (pentru cei cu probleme deja instalate)
Tratamentul de recuperare medicală este recomandat pentru tratarea sau ameliorarea unui episod acut sau pentru prevenirea agravării sau apariției unor complicații in cazul anumitor boli cronice.
◦ Prin tratamentele de recuperare medicală se urmărește restabilirea capacităților funcționale pierdute de o persoană în urma unei traume survenite din cauza unui accident sau a unei boli.
◦ Scopul este de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții, precum și de a restabili funcția optimă, în contextul prezentei unor leziuni fizice, tisulare și/sau funcționale.
Cât durează un tratament de recuperare medicală și în ce constă?
Prin tratament de recuperare medicală se înțelege fizioterapie, kinetoterapie si hidrokinetoterapie, pe o durată de cel puțin 2 săptămâni.
◦ Fizioterapia ajută organismul uman să se trateze, să se recupereze sau să se relaxeze cu ajutorul factorilor fizici: masaj terapeutic, electroterapie, aplicațiii locale cu parafină. Procedurile fizioterapeutice ajută la ameliorarea durerilor și la restabilirea capacității de mișcare.
◦ Masajul terapeutic este o combinație de Masaj de Relaxare și Masaj pentru Terapie, iar asta înseamnă că va relaxa întregul corp dar, în același timp, maseurul va lucra unele dintre problemele musculare pe care pacientul le întâmpină. Terapia prin masaj poate, de asemenea, să îmbunătățească circulația, ceea ce crește aportul de oxigen și de substanțe nutritive în celulele musculare și ajută la eliminarea deșeurilor sau la reducerea edemelor.
◦ Kinetoterapia de recuperare utilizează mișcarea ca terapie, cu rolul de a restabili anumite funcții ale corpului. Prin kinetoterapie, sunt stimulate resursele de adaptare ale organismului printr-un stres reprezentat de exercitiul fizic controlat de kinetoterapeut și bine dozat.
- prin intermediul exercitiilor, este vizată redobândirea forței musculare și a capacității de a face efort, redobândirea controlului și a echilibrului muscular și îmbunătățirea legăturii dintre creier și muș În cazul în care un muschi este afectat ireversibil, se urmărește antrenarea altor mușchi care să preia parțial din funcțiile celui afectat.
Iată câteva dintre beneficiile obtinute prin kinetoterapia de recuperare:
- reducerea sau eliminarea durerii și a procesului inflamator;
- restabilirea amplitudinii articulare pe toate unghiurile de mișcare;
- redobândirea forței musculare necesară;
- îmbunătățirea mobilității;
- creșterea masei musculare;
- ajută la reabilitarea neuromusculară;
- are rol în redobândirea echilibrului;
- duce la recâștigarea reflexelor posturale și a dexterității;
- crește rezistența la efort;
- corectează postura și aliniamentul corpului;
- ameliorează tonusul muscular;
- recuperează forța musculaturii afectate cu menținerea forței musculaturii neafectate;
- reeducarea respiratorie
Specialiștii Visa Med recomandă:
◦ kinetoterapia și hidrokinetoterapia de prevenție celor care nu au simptome.
◦ Kinetoterapia sau gimnastica medicală, ca metodă naturală și eficientă celor care vor să își mențină a sănătatea, deoarece are la bază exercitiul fizic
◦ Kinetoterapia profilactica sau de preventie celor care își propun menținerea unui nivel fizic satisfăcător, creșterea nivelului funcțional (profilaxie primară, gimnastică aerobiă, jogging etc)
◦ Programul de gimnastică va diferi de la o persoană la alta, în funcție de istoricul medical, vârstă, constituție, afecțiunile de care suferă în prezent, rezistența la exerciții fizice, etc. De cele mai multe ori, exercițiile fizice trebuie combinate cu masaj terapeutic și o alimentație echilibrată.
◦ 2-3 ședinte de kinetoterapie de profilaxie/săptămână sunt suficiente pentru o formă fizică perfecă și pentru creșterea nivelului de endorfine care duce la o stare psihică de bine.
◦ Kinetoterapia de profilaxie are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar și pentru condiția fizică.
Iată câteva dintre beneficiile obtinute prin kinetoterapia de profilaxie:
- ceșterea capacității de efort și a rezistenței;
- dobândirea și păstrarea unui tonus muscular optim;
- scăderea în greutate și menținerea unei greutăți ideale;
- prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, respiratorii, reumatice, neurologice sau locomotorii;
- îmbunăățirea reflexelor posturale
- îmbunătățirea pozitiei corporale
- îmbunătățirea digestiei
- îmbunătățirea sănătății fizice și psihice
Hidrokinetoterapia sau mișcarea în apă oferă beneficii multiple pentru starea generală de sănătate și poate fi efectuată pentru a reduce tensiunile acumulate în organism și pentru a îmbunătăți postura întregului corp.
◦ Câteva dintre efectele terapeutice ale hidrokinetoterapiei:
- relaxarea generală psihică și musculară
- creșterea mobilității articulare
- inhibarea spasticității
- creșterea coordonării
- creșterea forței musculare
- îmbunătățirea circulatiei sangvine și a respirației
Voiajele durează câteva luni bune, tocmai de aceea Visa Med vine cu un concept nou: navigatorul-pacient Visa Med va fi în permanent contact cu medicul lui de recuperare, inclusiv în timpul voiajului. Astfel, el va fi asistat cu sfaturi înainte de plecare și indrumat prin telefon în cazul unui episod acut, în timpul voiajului.