MENOPAUZĂ

Recuperare medicală pentru PACIENTELE AFLATE LA POST-MENOPAUZĂ (cu sau fără ostoporoză)

Menopauza este o experiență personală la feminin. În timp ce unele femei au simptome ușoare, altele au stări neplăcute și persistente, atât fizice, cât și psihologice. Atunci când știi la ce să te aștepți, înțelegi prin ce transformări va trece corpul tău și vei gestiona schimbările naturale ale corpului. Printre zecile de simptome ale menopauzei se numără și durerile articulațiilor și ale mușchilor. Pentru asta te poți lăsa pe mâinile specialiștilor Visa Med.

Iată câteva sfaturi din partea medicilor Visa Med pentru pacientele la care s-a instalat menopauza!

Medicii spun că principalele Obiective ale femeilor la menopauză ar trebui să fie:

 

  • o greutate corporală cât mai apropiată de limitele normale. Pentru asta este nevoie de o dietă adecvată, pentru că există o tendință de a deveni supraponderale prin inactivitate, dar și prin păstrarea obiceiurilor alimentare și chiar dezvoltarea lor. Renunțați la ceva dulce!
  • o viață cu activitate fizică susținută. În evoluția naturală a omului apare nu doar fenomenul de Osteopenie (pierdem din densitatea osoasă), ci și de Sarcopenie (pierdem din performanța musculară).

Ca să nu pierdem din performața musculară, aceia dintre noi care au între 40-50 de ani, ar trebui să facă o oră de activitate fizică de intesitate moderată, de minimum 3 ori/săptămână. Cei care au 50 + ani, ar trebui să crească frecvența la 4 zile/săptămână, iar cei peste 60 de ani (pentru tot restul vieții) ar trebui să facă zilnic minimum o oră de activitate fizică moderată neîntreruptă.

 

Cum ghidăm activitatea fizică în:

  • ușoară
  • moderată
  • intensă

 

Iată cum îți poți doza singur efortul fizic! Este foarte simplu!

 

  • O activitate ușoară îți permite să vorbești fluent, fără întreruperi
  • O activitate moderată te obligă să te oprești din vorbit ca să mai tragi aer, din când în când
  • O activitate intensă nu îți permite să vorbești mai mult de 2-3 cuvinte

 

Clinicile Visa Med recomandă femeilor aflate la menopauză sau celor care se apropie de acest momemt din viața lor următoarele proceduri:

 

  • Kinetoperapie profilactică.

Fenomenul degenerativ vine, după 45-50 de ani, din deshidratarea structurilor de colagen. Acest lucru este cel mai vizibil la nivelul pielii, dar așa cum pielea se deshidratează, la fel se întâmplă și cu tendoanele, capsulele articulare, cu oasele, meniscurile, discurile intervertebrale. Deshidratarea acestora din urmă explică de ce oameniii scad în înălțime odată cu înaintarea în vărstă. Mai precis, un disc intervetebral are o anumită înălțime. Placa cartilaginoasă dintre disc și vertebre are aprox 2 mm. Corpul uman are 24 de discuri intervertebrale, fiecare cu câte două plăci. Dacă fiecare palcă și fiecare disc pierde câte nu mai mult de 1 mm din 24 de discuri și 48 de plăci, putem scădea lejer 6 cm în înălțime, într-un interval de câțiva ani, fără să se producă o tasare vertebrală, osteoporotică. Desigur că poate apărea și cifoza, odată cu înaintarea în vărstă, precum și din cauza unor poziții vicioase de-a lungul anilor.

 

  • HUR

 

Pacienta poate face exerciții kinetice pe uscat. Astfel, ar avea marele avantaj de a se folosi de tehnica echipamenteleor HUR, de producție finlandeză de excepție. Cu ele poate fi aplicat protocolul pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (de obicei, pacienți supraponderali) sau protocolul pentru diminuarea riscului de cădere, care la un pacient osteoporotic este problematic. Când înaintăm în vărstă, genunchiul are tendința să devină instabil și riscul de cădere este și mai mare, mai ales dacă pacienta are osteoporoză. În acest ultim caz, dacă pacienta suferă o căzătură sau o traumă, riscă o fractură de col femural, urmată de protezare sau o deplasare vertebrală cu dureri teribile, care necesită tot o intervenție de protezare.

 

  • Kinetoterapie în bazin (hidrokinetoterapie)

Hidrokinetoterapia este o modalitate de mișcare extrem de plăcută și cu efecte extraordinare asupra musculaturii. Femeile își recapătă flexibilitatea structurilor de colagen, iar prin îmbunătățirea circulației în musculatură (dublarea circulației în musculatura scheletică) rezultatul arată un progres semnificativ, obținut într-un mod plăcut, fără presiune pe oase, datorită gravitației reduse.

Studiile au demonstrat că femeile prezintă un risc crescut de a dezvolta anxietate și depresie în timpul menopauzei. Tocmai de aceea, mișcare în apă este considerată un element-cheie în terapia pentru acest segment de paciente. După o oră de exerciții în apă, pacientele noastre părăsesc clinica cu zâmbetul pe buze și cu o raportare pozitivă asupra vieții. Vă așteptăm cu drag!