FED

FED

FED este o metodă de kinetoterapie pasivo-activă care se adresează exclusiv copiilor cu cifo-scolioze (coloană în formă de C sau de S), care au modificări ale simetriei toracelui

 

Mai precis, acelor copii care pe un hemi torace, au coastele sunt mai ridicate, pe celălalt, mai coborâte. Această modificare a coloanei este vizibilă pentru oricine, cu ochiul liber, sau poate fi identificată, prin tehnici speciale, la examinarea făcută de către medic.

Dincolo de obiectivele obișnuite în cazul unei scolioze, care presupune doar deviația coloanei (la stânga sau la dreapta sau cu dublă curbură), la pacienții la care este nevoie de FED se produce și rotația în axa coloanei vertebrale, care face ca coastele care se fixează pe vertebrele toracale să fie asimetrice.

Recomandare

În acest caz, este recomandată, dincolo de tehnicile clasice de lucru de kinetoterapie pentru copiii cu scolioză, folosirea anumitor tehnici speciale (7 metode aprobate la nivel european). Cea mai cunoscută:

 

  • Metoda Schroth – împarte trunchiul în trei segmente simetrice aflate unul deasupra celuilalt. În cazul unei scolioze acestea apar deformate în formă de V lateral prin rotație. Terapia Schroth este o formă de terapie tridimensională descoperită de Katharina Schroth, în Germania, în anii 1900. Aceasta este indicată ca tratament conservator în cazul mai multor modificări de statică vertebrală (scolioză, hipercifoză, hiperlordoză, maladie Scheuermann, etc.). Vârsta minimă la care se poate începe această terapie este 7-8 ani. Metoda reprezintă o combinație de stretching, tonifiere și tehnici de respirație speciale și se folosește de reflexele posturale. Ea urmărește schimbarea engramei corticale a pacientului cu scolioză și stimularea antrenamentului senzitivo-motor. Impactul funcțional este major prin folosirea acestei tehnici, cu îmbunătățirea semnificativă a semnelor și simptomelor scoliozei.
  • Avantajele folosirii acestei metode sunt multiple, de la eficiența rapidă, vizibilă în doar câteva săptamâni, la învățarea rapidă a metodei de către pacient și posibilitatea continuării terapiei și la domiciliu, cu supraveghere de către specialitst.

 

 

Aceste metode au parametri greu de măsurat, pentru că presupun să posturezi pacientul pe saltea, cu diverse mijloace ajutătoare, rulouri, perne… și așezarea pacientului se face din ochi de către terapeut.

Ce înseamnă FED?

 

Fixare, Elongare, Derotare

Aparartul FED arată ca cușcă folosită pentru a fixa pacientul. Mai exact, este un cadru în formă de paralelipiped în care este introdus pacientul. Acesta este printr-un ham/vestă, care îl trage puțin în sus pentru o fixare cranio-caudală, astfel încât să fie puțin suspendat, abia să atingă podeaua cu picioarele. Apoi, bazinul este fixat foarte bine în față și în spate, într-un fel de chilot, astfel încât să nu se miște deloc în timpul procedurii. Ulterior, pe partea concavității scobiturii se fixează două plăci, la marginea inferioară și la cea superioară, iar pe partea unde este cocoașa/gibozitatea vine un dispozitiv care apasă intermitent, computerizat (presiunea este reglată/dozată în funcție de pacient) pe linia axilară-posterioară, acolo unde coastele sunt cel mai proeminent deviate.

Dispozitivul apasă constant timp de 10-15 secunde, în funcție de cum este reglat să acționeze de către terapeut. Pacientul este înstruit/învățat ca în timpul procedurii să își sincronizeze respirația cu această presiune exercitată din exterior. Aici este cheia!

Este de preferat ca această metodă să fie făcută de minumum trei ori pe săptămână, iar combinată cu celelate elemente clasice de kinetoterapie, să obțină derotarea vertebrelor.

Este important de știut că această procedură NU este dureroasă! În plus, marele avantaj este acela că presiunea va fi mereu aceeași, pentru că este exercitată computerizat, spre deosebire de metodele de kinetoterapie făcute de om.

În România, există doar două astfel de aparate: unul în București și al doilea, la Visa Med, în Constanța. Ele sunt produse în Barcelona, Spania.