INFILTRAȚII CU ACID HIALURONIC
Scopul infiltrațiilor cu acid hialuronic este de a crește concentrația de acid hialuronic la nivel articular, pentru a permite mișcarea în mod normal și fără durere. Cel mai adesea, infiltrațiile cu AH sunt alese pentru afecțiuni de la nivelul genunchiului, dar sunt făcute cu succes și la nivelul umărului sau al șoldului.
Acidul hialuronic (hialuronat) este un ingredient natural al lichidului sinovial din genunchi. Acest lichid are rolul de a lubrifia articulația. În acest fel, mișcarea este facilitată, iar oasele (cu deficit de AH) nu ajung să se frece unele de altele. În plus, lichidul acționează ca un absorbant al șocurilor care se pot resimti la nivelul genunchiului, în viața de zi cu zi.
Efectul acestor infiltrații este pe termen lung. Durerea este ameliorată după infiltrație, edemul (daca există) se remediază și se reface lichidul sinovial. Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt recomandate în bolile degenerative, pentru ameliorarea durerilor articulare.
Ce sunt infiltratiile cu acid hialuronic?
Infiltrațiile cu acid hialuronic în articulații (de șold, de genunchi, de umăr, de gleznă) sunt o procedură ușor de făcut, cu scopul de a reduce simptomele resimțite de pacient, în afecțiuni precum tendinita și artroza.
Sunt 2 tipuri de infiltrații cu acid hialuronic:
- o singura injectie (monodoză);
- 3 injectii care se fac la interval de 1 săptămână (tridoză)
Este important de săiut ca efectul infiltrațiilor cu acid hialuronic diferă în funcție de momentul din evoluția bolii în care se fac. Astfel, dacă afecțiunea este moderată, efectul infiltrațiilor este maxim. În cazul în care afecțiunea se află într-un stadiu avansat, efectul infiltrației este mai putin semnficativ. Dar, în mod normal, efectul infiltrațiilor durează între 6-12 luni, dacă este ales corect tipul de infiltrație și concentrația acesteia.
Afecțiuni care necesită infiltrații cu acid hialuronic
Tratamentul cu infiltrații cu acid hialuronic poate fi recomandat în cazul urmatoarelor afecțiuni:
- artroza: infiltrația cu acid hialuronic nu este tratamentul de bază în cazul artrozei. Ea poate fi însă o soluție:
– pentru cei care suferă de forme moderate ale bolii
– pentru cei care nu sunt candidați pentru intervenția chirurgicală
– pentru cei care doresc să amâne operația sau nu doresc să facă o intervenție chirurgicală
- sinovita: se manifestă atunci când membrana care acoperă interiorul capsulei articulației mobile este inflamată. Uneori, sinovita este declansată de alte afecțiuni (guta), dar, dacă nu este tratată, poate duce la erodarea osului.
- bursita: este o inflamație acută/croniă a bursei, ceea ce duce la dureri moderate și severe resimțite de pacient.
- guta: sau artrita gutoasă. Este o afectiune care cauzează dureri articulare severe. Se manifestă prin febră, frisoane, mâncă
- gonartroza: este o boală articulară degenerativă care apare mai ales la femei, dupa 60 de ani. Este o afecțiune care provoacă dureri, dar afectează și mișcarea articulaț Dacă nu este tratată, boala duce la leziuni osoase, inflamații locale, scăderea mobilității, formarea de ciocuri osoase.
- coxartroza: coxartroza este o afecțiune degenerativ-distrofică a articulației ș