RECUPERARE COPII

EVALUARE POSTURALĂ

Copiii pot veni gratuit la o Evaluare Posturală și un consult de specialitate, în clinica Visa Med, pe baza unui bilet de trimitere.

MESAJ CĂTRE PĂRINȚI:

Preventiv sau când observați orice anomalie în postura copilului, veniți cu el la o evaluare postural!

Dacă medicul constată o asimetrie la nivelul coloanei vertebrale, a umerilor sau a bazinului, sau o nevoie de scădere în greutate, atunci vă va recomanda terapia acvatică.

Analiza posturală presupune analizarea celor mai mici devieri de la o postură normală, adică a funcționalităţii fiecărei articulaţii în parte, precum şi a dispoziţiei spaţiale a corpului. Apoi, specialistul găsește soluţii terapeutice pentru diminuarea simptomelor (cum ar fi durerea de spate, cefalee, dureri de genunchi sau de picioare) și pentru o recuperare a echilibrului corpului.

Studiile de specialitate arată că peste 70% din durerile de spate nu au o cauză inițială la nivelul coloanei vertebrale, ci doar un efect la acest nivel.

Analiza de Postură este o analiză computerizată, care oferă informații funcționale la nivelul activităților motorii pentru toate categoriile de pacienți – copii, adolescenți, adulți, sportivi – şi propune o readucere la normalitate a informațiilor nervoase, senzitive, provenite de la punctele de funcționare incorectă. Acest lucru se obține prin folosirea unor susținători plantari individualizați (talonete personalizate) care ajută la găsirea echilibrului postural.

Evaluarea posturală este o analiză complexă și utilă în toate ramurile medicale, în care medicul va verifica postura statică din față, din spate și din profil și cea în mișcare, va urmări amplitudinea de mișcare a articulațiilor mari și, de asemenea, va aplica teste de funcționalitate, de forță musculară sau de mobilitate.

Prin evaluare se pot identifica problemele structurale generale sau particulare, poziții vicioase ale coloanei sau a diverselor articulații, deficiențe de mobilitate  sau răspunsul de adaptare al corpului la problemele vechi ori obișnuințele inadecvate de zi cu zi.

Pe baza evaluării și a nevoilor fiecărui pacient, se vor face recomandări precise și individualizate. Un plan de tratament potrivit va fi creat pentru atingerea obiectivelor

Când să aducem copilul la o Evaluare Posturală?

Sănătatea copilului este primordială în viața unei familii. Atunci când apar probleme medicale, de orice natură, părinții sunt în căutarea celui mai bun tratament și al celui mai bun medic. Suntem mândri de numărul mare al părinților care aleg Clinicile Visa Med pentru recuperarea medicală a copilului lor sau pentru prevenție.

Poate cel mai des întâlnite afecțiuni sunt cele legate de postura incorectă a minorilor adolescenți. Părinții observă cu ochiul liber faptul că frecvent copilul lor merge strâmb sau cocoșat. Se poate întâmpla ca minorul însuși să acuze dureri de spate.​

  1. Primul pas este o programare la unul dintre medicii specialiști în recuperare medicală ai Visa Med. Ei își vor da seama dacă este necesară o Evaluare Posturală.
  2. Analiza posturală urmărește posibile deficiențe ale coloanei vertebrale, în toate cele 4 planuri: anterior, posterior, lateral stânga și lateral dreapta.
  3. Pasul 3 este elaborarea de către kinetoterapeut a unui program de kinetoterapie individualizat, în funcție de rezultatul evaluării posturale.
  4. Dacă este cazul, specialistul va recomanda ortezare: talonete clasice sau orteze plantare

KINETOTERAPIE

Kinetoterapia este terapia prin mișcare și este recomandată și copiilor. Ca orice terapie, ea are niște parametri pe care medicul îi stabilește după consult, în funcție de afecțiunile pacientului.

În unele afecțiuni, se merge pe o prescripție de 10 zile, urmată de o perioadă lungă, de 2-3 luni, pentru consolidarea efectelor pe musculatură. Primele 10 zile, macate de procedurile de fizioterapie, sunt pentru dureri acute și sunt dedicate doar îmbunătățirii coordonării. După depășirea fazei de durere acută, medicul specialist urmărește atingerea celorlalte efecte ale kinetoterapiei. Rezultatele asupra musculaturii sunt obținute după minimum o lună de lucru corect: minimum 3 zile/săptămână și asistat de kinetoterapeut, pentru creșterea forței și a rezistenței.

 

Obiective terapeutice

 

Kinetoterapia își propune să crească:

  • amplitudinea de mișcare/mobilitatea unui pacient care are o articulație mai puțin mobilă
  • forța musculară
  • rezistența la efort/nivel de fitness cardiovascular
  • nivelul de coordonare, echilibru și control (pacienți care șchiopătează, care merg mai greu: cârje, bastoane, cadru, să poată urca/coborî singuri scări, să diminueze gradul lor de dependență de altcineva)

 

Obiective de Prevenție

 

Prevenția primară înseamnă o terapie profilactică, pe care o putem face, fără să avem vreo boală, printr-o formă de activitate fizică.

Obiectivele de prevenție secundară înseamnă să fi avut deja o boală și să îți dorești să previi recidivele sau apariția complicațiilor.

 

Program de încălzire cu stretchting

 

Orice ședință de kinetoterapie începe cu încălzirea prin stretching pe toate grupele musculare din jurul coloanei vertebrale, de la nivelul umerilor, al șoldurilor etc. Ulterior, sunt făcute exerciții de tonifiere, de creștere a rezistenței sau a coordonării echilibrului și controlului. Ședința este finalizată prin răcire, tot prin stretching.

Pentru aceste etape sunt folosite paturi, saltele, spaliere, accesorii de lucru fără încărcare, adică fără să pună greutate pe articulații: bandă elastică, minge medicală, baston din lemn/plastic etc.

HIDROKINETOTERAPIE/TERAPIE ACVATICĂ PENTRU COPII

De creșterea armonioasă a copiilor avem grijă noi, specialiștii Visa Med!

Ghiozdanul este prea greu, ochii stau des coborâți în ecranul telefoanelor și astfel coloana stă într-o poziție incorectă. Iată doar două motive pentru care noi, specialiștii Visa Med, am gândit un program pentru corectarea posturii elevilor. În plus, “bălăceala” le place, iar acum este cu folos.

Kinetoterapia desfasurată în mediul activatic are rezultate spectaculoase în corectarea posturii, în procesul de creștere la copii. De asemenea, stimulează capacitatea de concentrare și memoria, fiind un bun adjuvant pentru dezvoltarea creierului și astfel pentru performanțe școlare mai bune.

Îi vedem cum descoperă, prin curiozitatea specifica vârstei lor, fiecare exercițiu acvatic propus de terapeuții noștri. Ne propunem să vedem chipuri zâmbitoare și să obținem rezultate pentru dezvoltarea lor armonioasă. Asta ne bucură cel mai mult!

METODA F.E.D.

În cazuri SPECIALE (copii cu cifo-scolioze, care au și modificări ale simetriei toracelui), medicii specialiști ai Visa Med vă vor recomanda metoda FED.

FED este o metodă de kinetoterapie pasivo-activă care se adresează exclusiv copiilor cu cifo-scolioze (coloană în formă de C sau de S), care au modificări ale simetriei toracelui; mai precis, acelor copii care pe un hemi torace, au coastele mai ridicate, iar pe celălalt, mai coborâte. Această modificare a coloanei este vizibilă pentru oricine, cu ochiul liber sau poate fi identificată prin tehnici speciale, la examinarea făcută de către medic.

Dincolo de obiectivele obișnuite în cazul unei scolioze, care presupune doar deviația coloanei (la stânga sau la dreapta sau cu dublă curbură), la pacienții la care este nevoie de FED se produce și rotația în axa coloanei vertebrale; mai precis, coastele care se fixează pe vertebrele toracale sunt asimetrice.

În acest caz, este recomandată (dincolo de tehnicile clasice de lucru de kinetoterapie pentru copiii cu scolioză) folosirea anumitor tehnici speciale. Există 7 metode aprobate la nivel european.

 

Ce înseamnă FED?

Fixare, Elongare, Derotare

Aparartul FED arată ca o cușcă folosită pentru a fixa pacientul. Mai exact, este un cadru în formă de paralelipiped în care este introdus pacientul. Acesta este prins printr-un ham/vestă, care îl trage puțin în sus, pentru o fixare cranio-caudală, astfel încât să fie foarte puțin suspendat, adică abia să atingă podeaua cu picioarele. Apoi, bazinul este fixat foarte bine în față și în spate, într-un fel de chilot, astfel încât să nu se miște deloc în timpul procedurii. Ulterior, pe partea concavității scobiturii se fixează două plăci, la marginea inferioară și la cea superioară, iar pe partea unde este cocoașa/gibozitatea vine un dispozitiv care apasă intermitent, computerizat. Presiunea este reglată/dozată, în funcție de pacient, pe linia axilar-posterioară, acolo unde coastele sunt cel mai proeminent deviate.

Dispozitivul apasă constant, timp de 10-15 secunde, în funcție de cum este reglat să acționeze de către terapeut. Pacientul este instruit/învățat ca în timpul procedurii să își sincronizeze respirația cu această presiune exercitată din exterior. Aici este cheia!

Este de preferat ca această metodă să fie făcută de minumum trei ori pe săptămână și, combinată cu celelate elemente clasice de kinetoterapie, să obțină derotarea vertebrelor.

Este important de știut că această procedură NU este dureroasă! În plus, marele avantaj este acela că presiunea va fi mereu aceeași, pentru că este exercitată computerizat, spre deosebire de metodele de kinetoterapie făcute de om.

În România, există doar două astfel de aparate: unul în București și al doilea, la Visa Med, în Constanța. Ele sunt produse în Barcelona, Spania.

 

Vă invităm să citiți un ORDIN al Ministerului Educației, prin care este reglementată  acordarea de burse  sociale pentru motive medicale.

Iată link-ul:

https://www.edu.ro/sites/default/files/_fișiere/Minister/2022/inv.%20preuniversitar/CRITERII_GENERALE_burse_elevi_2022.pdf

Spicuim din Ordinul nr. 3.073/31.01.2022 următoarele paragrafe:

Notă: Criteriile au fost aprobate inițial prin ORDINUL nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 (publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 4 ianuarie 2022), iar ulterior au fost modificate și completate prin ORDINUL nr. 3.073 din 31 ianuarie 2022 (publicat în MONITORUL OFICIAL)

 

Art. 14. 1.

  1. c) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările șI completările ulterioare, astfel:
  2. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale; II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;

III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;

  1. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
  2. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;
  3. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;

VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;

VIII.  boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză

  1. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării; X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
  2. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele); XII. boli genetice;

XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările posttransplant;

XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I- XIII este luată în considerare;

(2) Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar, respectiv a certificatului de încadrare în grad de handicap, fără a fi condiționată de venitul net lunar al familiei.

Terapia Schroth și Scolioza Idiopatica

Din Pasiune pentru Sănătate, o echipă interdisciplinară alcătuită din medici si fizioterapeuți certificați și membri activi ai ISST (International Schroth 3D Scoliosis Therapy) din cadrul clinicilor noastre s-a specializat în aplicarea Metodei Schroth pentru recuperarea medicală a copiilor și adolescenților cu scolioză.

Specialiști pasionați, experimentați și bine pregătiți

Fizioterapeuții și medicii noști au cunoștințele necesare despre evaluarea radiologică și clinică, precum și despre patomecanismul scoliozei. Echipa este documentată și cunoaște tehnicile de management al scoliozei în ceea ce privește aspectele posturale, implementarea exercițiilor specifice, mobilizarea conformă diagnosticului si, respectiv când este necesar, să recomande corsete. Recomandarea de purtare este făcută numai de către medicul specialist de recuperare medicală care, împreună cu fizioterapeutul, stabilește durata purtării corsetului, planul de tratament și obiectivele.

Tratamentul este unul pe termen lung și tocmai de aceea terapeuții noștri și pacienții dezvoltă o relație specială bazată pe încredere. Un proces de învătare standardizat, care include examinarea fizicã, clasificarea functională, documentația pentru terapeuti, cât si pentru pacienți, necesită un plan de terapie individualizat și evaluări de urmărire clare și bine definite

Iată cu cine poate lucra copilul tău:

Mădălina-Lăcrămioara Gînju

Kinetoterapeut

Adriana Barău

Kinetoterapeut

Iulia Munteanu

Kinetoterapeut

Elementele de bază ale Terapiei Schroth

Informarea

Pacienții cu scolioză trebuie să aibă informații despre boală pentru a se ajuta pe sine să dezvolte strategii proactive de adaptare. Aceste informații ar trebui să includă un calcul al riscului de progresie, chiar dacă este dificil să fie evaluat precis riscul de progresie la copiii maturi, cu scolioza <25° Cobb.

Obiectivul terapeutic principal este de a întrerupe cercul vicios de progresie a scoliozei și de a reduce încărcarea asimetrică pe coloana vertebrală și efectele sale asupra staticii corpului și adaptărilor posturale și structurale înainte de sfârsitul maturității scheletice (osoase).

În metoda Schroth folosim corecții spinale tridimensionale și realizăm o împărțire imaginară a coloanei în patru blocuri corporale; este vorba despre un raționament folosit pentru a explica postura patologică. În cazul unei scolioze, se produc deformări în forma literelor „S” sau „C” lateral, prin devierea și rotația coloanei vertebrale
Terapia Schroth este o formă de terapie tridimensională descoperită de Katharina Schroth, în Germania, în anii 1900. Aceasta este indicată ca tratament conservator în cazul mai multor modificări de statică vertebrală (scolioză, hipercifoză, hiperlordoză, maladie Scheuermann, etc.),este o metodă eficientă, dar de lungă durată, care se poate întinde pe 1-2 ani.

• Vârsta minimă la care se poate începe această terapie în clinica noastră este de 9-10 ani. Metoda reprezintă o combinație de stretching, tonifiere și tehnici de respirație speciale și se folosește de reflexele posturale.

• Avantajele folosirii acestei metode sunt multiple, de la eficiența rapidă estetică, vizibilă în doar câteva săptămâni, pentru cazurile de scolioză cu o curbură flexibilă, până la conștientizarea activă de către pacient a corecției posturii scoliotice (vicioase) si eficientizarea procesului respirator, care determină o îmbunătățire a stării de sănătate pe termen lung

 

Ce este scolioza?

Scolioza reprezintă un proces de deformare a trunchiului, în toate cele 3 planuri (frontal, sagital și transversal), ce cuprinde modificări morfologice ale structurilor (plasate în extensie sau lordoză) ce deviază și se rotesc către aceeași parte creând o încărcare asimetrică a greutății asimetrică.

 

Conform SRS (Scoliosis Research Society), o curbură trebuie să aibă un unghi Cobb mai mare de 10⁰.

 

Clasificările scoliozei:

Cel mai des întâlnită formă este scolioza idiopatică (IS) și afectează aproximativ 80-90% dintre toți pacienții cu scolioză.

Scolioza infantilă idiopatică Vârsta 0-3 ani Incidență 1% Număr ↑ băieți, cifoză toracală
Scolioza juvenilă idiopatică Vârsta 4-9 ani Incidență 12-21% 70% necesită tratament
Scolioza adolescentină idiopatică Vârsta > 9-17 ani Nr↑ fete decât băieți, spate plat toracal, caracteristici tipice
 Scolioza degenerativă a adultului (aparută în adolescență) debutează în perioada post menopauză, acompaniată de durere lombară, laterolistezis, instabilitate segmental-central sau stenoză foraminal- spinal.

Scolioza congenitală – anomalii vertebrale privind eșecul formării sau segmentării (în viața uterine, între saptămânile 3-7)

Scolioza rapid evolutivă (mai mult de 10⁰ în 6 luni)

 

Curburile în plan sagital:

Cifoza toracală normală Între 20⁰-40⁰ (sub 20⁰ hipocifoza; peste 40⁰ hipercifoză)
Lordoza lombară normală Între 20⁰-60⁰ (sub 20⁰ hipolordoza; peste 60⁰ hiperlordoză)

 

Într-o scolioză, “se șterge” curbura cifotică, deoarece un corp trebuie să fie drept, necurbat în alte planuri ca să poată curba într-un plan.

Recomandări:

    Până în 25⁰    Terapie Schroth
    Între 25⁰-50⁰    Terapie Schroth + Corset
    Peste 50⁰    Intervenție chirurgicală

 

Tipuri de abordare în Metoda Schroth

Tratamentul specific scoliozei, atât individual cât si în grupuri, se bazează pe managementul de raționament clinic și învățare standardizată.

  • Tratament individual (primele aproximativ 20 de ședințe, pânâ învață termenii și exercițiile)
  • Tratament de grup (2 persoane, în cazul în care cunosc termenii și exercițiile foarte bine)

Obiective principale:

Obiectivele principale sunt detectarea caracteristicilor tipice ale scoliozei, restabilirea alinierii posturale normale, controlul postural static-dinamic, funcționabilitate și îmbunătățirea stabilității posturale.

– evitarea intervenției chirurgicale (>45⁰-50⁰)

– încetinirea sau prevenția progresiei

– creșterea mobilității cutiei toracice și a funcției respiratorii

–  simetria trunchiului – ameliorare cosmetică

– corecții spinale în cele 3 dimensiuni

– conștientizarea posturală și controlul asupra schimbărilor posturale

– stabilirea și învățarea unui program format din 2-4 exerciții de executat la domiciliu

– suport pentru purtarea corsetului (cum să își pună corsetul, sprijin emoțional)

 

Examinarea fizică pe care o fac medicii și terapeuții noștri:

  • inspecția, folosind semnele clinice (firul cu plumb)
  • măsurarea înălțimii și a greutății, pentru a identifica puseul de creștere (din picioare, șezut – o dată/lună)
  • testul Adams de flexie a trunchiului, pentru a diferenția scolioza funcțională de cea structurală (din picioare, așezat, poziția mahomedană)
  • evaluarea extremităților superioare și inferioare (laxitate ligamentară, lungimea membrelor)
  • evaluarea neurologică, pentru a exclude o boală de bază care provoacă scolioza secundară (evaluare făcută de un medic specialist)
  • evaluarea posturală computerizată în vederea identificării asimetriilor la nivelul trunchiului şi modificărilor de statică vertebrală. Această metodă este non-invazivă și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.(https://visa-med.ro/servicii/recuperare-copii-constanta/)

! NOTA BENE: O suspiciune clinică trebuie confirmată radiologic!

Scorul Risser (evaluat de la 0 la 5)

Medicul specialist în Medicina Fizică si Reabilitare va analiza radiografia Stitching de coloană radiografia Stitching de coloană, față și profil, pentru a evalua maturitatea osoasă.

Cu cât scorul Risser (maturitatea osoasă) este mai mare la momentul detectării scoliozei idiopatice, cu atât riscul de progresie scade.

Capacitățile de corecție se opresc când copilul/adolescentul ajunge la maturitatea osoasă.

Radiografia va fi consultată și de către kinetoterapeut care va interpreta și va deduce următoarele informații: scor Risser și curbura principală + curbura secundară (dacă este cazul).

Adaptare corset

– primele 4 săptămâni sunt de acomodare: pentru început, copilul/adolescentul va purta corsetul o oră, apoi îl va da jos o oră; după aceea, îl va purta 2 ore și continuăm tot așa, crescând numărul de ore, până când ajunge să îl poarte 20-22 de ore/zi;

– diferența de ore se împarte astfel: o oră este pentru igiena personală, o oră pentru Terapia Schroth, iar restul timpului, de 1-2 ore, stă fără corset în cazul în care practică un sport

– după 6 săptămâni, terapeutul vă va îndruma să faceți o radiografie în corset, cu scopul de a verifica eficiența corsetului:

  • dacă este o coloană mobilă, trebuie să avem o corecție de 10⁰

Ex: 30 % 37⁰ => 10⁰ corecție

  • dacă este o coloană rigidă, trebuie să avem o corecție de măcar 5⁰
  • dacă copilul/adolescentul crește mai mult de 4-5 cm, corsetul trebuie schimbat!!!
  • terapeuții noștri vă vor recomanda schimbarea corsetului, în cazul în care copilul/adolescentul crește mai mult în greutate

BEBE Kineto (0-12 luni)

KINETOTERAPIE PEDIATRICĂ (1- 4 ani)

Știați că bebelușii pot începe kinetoterapia de la vârsta de o zi?

Bebelușii nu trebuie să aibă o anumită vârstă pentru a putea participa la kinetoterapie. Este important să știți când ar trebui să începeți să vorbiți cu medicul pediatru al bebelușului dumneavoastră despre orice îngrijorare pe care o aveți cu privire la dezvoltarea lor motrică grosieră.​

Dezvoltarea motorie a copilului face parte din evoluția sa și îl ajută să devină un adult sănătos. Primele 1000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea creierului, a corpului și a metabolismului, stimularea motorie fiind principala activitate pentru atingerea acestor obiective.

BEBE Kineto –  este programul de terapie dedicat bebelușilor și copiilor și începe din primele zile de viață. Programul îi ajută să își depășească limitele de dezvoltare motorie ca urmare a diagnosticului, oferindu-le șansa la o copilărie independentă.

Echipa noastră, formată din medic și kinetoterapeut, își pune amprenta pe primii ani din viața micuților care au nevoie de noi.

Programul BEBE Kineto s-a născut din pasiunea cu care medicii noștri specialiști în Medicină Fizică și Reabilitare și kinetoterapeuții colaborează cu medicii pediatri din oraș. Aceștia din urmă ne cer ajutorul pentru recuperarea medicală a nou-născuților și a copiilor mici care au nevoie de stimularea motorie și cognitivă corectă pe parcursul dezvoltării lor.

 

Ce ar trebui să faci dacă observi întârziere în dezvoltarea motorie a bebelușului tău?

Cu toate că dezvoltarea urmează un model fix, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, unele etape fiind atinse mai rapid, altele mai lent. În plus, fiecare copil are lucruri pe care le agreează sau nu, în funcție de caracterul lui, și un mod individual de învățare și de dezvoltare a abilităților. În cazul în care observi întârziere în dezvoltarea motorie a copilului, discută cu medicul de familie, medicul pediatru sau personalul medical care îl are în observație pe copil.

Vedem întârzieri motorii grosiere la sugari dintr-o varietate de motive și un copil nu are neapărat nevoie de un alt diagnostic pentru a începe kinetoterapia.

 

De obicei, dacă un copil are mai mult de 2-3 luni întârziere, este timpul să începeți să căutați un specialist pentru kinetoterapie. CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, SUA) a lansat în 2022 noi Etape de Dezvoltare (https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/index.html) pentru a ajuta medicii și părinții să știe când ar trebui să solicite îngrijire de la un kinetoterapeut sau alți specialiști.

Aceste linii directoare surprind momentul în care 75% dintre sugari au atins o anumită etapă. De exemplu, 75% dintre sugari sunt capabili să stea nesusținuți în poziție așezat la vârsta de 9 luni, așa că, dacă aceasta este o abilitate pe care copilul dvs. încă nu o stăpânește la acea vârstă, este timpul să începeți să discutați cu medicul pediatru despre kinetoterapie.

Un alt diagnostic frecvent întâlnit la sugarii care necesită tratament de fizioterapie este torticolisul.

Torticolisul este o poziție anormală și asimetrică a capului și gâtului, cauzată de strângerea unei părți a sternocleidomastoidului (SCM), un mușchi care trece din spatele urechilor și se atașează la partea superioară a pieptului și a claviculei. Sugarii cu această afecțiune tind să aibă o parte la care preferă să se uite și să-și încline capul în sens invers. De exemplu, dacă un bebeluș preferă să privească în dreapta, ați putea observa cum capul său este înclinat spre stânga, ceea ce indică faptul că SCM stânga este strâns. Tratamentul principal pentru torticolis este kinetoterapia.

Kinetoterapeutul nostru, Cezara Macovei, este acreditată în tratamentul nou-născuților cu Torticolis asociat sau nu cu plagiocefalie (din primele ore de viață până la 12 luni).

Cezara Macovei

Kinetoterapeut

În plus, ea pune în practică exerciții și jocuri de stimulare motorie timpurie cu acei bebeluși care au nevoie de o mai bună dezvoltare, atât din punct de vedere motor, cognitiv, cât și socio-afectiv.

Programul de terapie are ca scop atingerea potentialului maxim motor al copilului și se desfășoară într-un mediu dedicat și adaptat nevoilor copiilor. Dialogul între kinetoterapeut și familie este un element important în recuperarea lui, acesta având loc și cu ocazia reevaluărilor periodice din timpul programului cât și a celor periodice, după terminarea programului de terapie.

 

Visa Med

Pasiune pentru Sănătate