RECUPERARE COPII

Copiii pot veni gratuit la o Evaluare Posturală și un consult de specialitate, în clinica Visa Med, pe baza unui bilet de trimitere.

EVALUARE POSTURALĂ

Analiza posturală presupune analizarea celor mai mici devieri de la o postură normală, adică a funcționalităţii fiecărei articulaţii în parte, precum şi a dispoziţiei spaţiale a corpului. Apoi, specialistul găsește soluţii terapeutice pentru diminuarea simptomelor (cum ar fi durerea de spate, cefalee, dureri de genunchi sau de picioare) și pentru o recuperare a echilibrului corpului.

Studiile de specialitate arată că peste 70% din durerile de spate nu au o cauză inițială la nivelul coloanei vertebrale, ci doar un efect la acest nivel.

Analiza de Postură este o analiză computerizată, care oferă informații funcționale la nivelul activităților motorii pentru toate categoriile de pacienți – copii, adolescenți, adulți, sportivi – şi propune o readucere la normalitate a informațiilor nervoase, senzitive, provenite de la punctele de funcționare incorectă. Acest lucru se obține prin folosirea unor susținători plantari individualizați (talonete personalizate) care ajută la găsirea echilibrului postural.

Evaluarea posturală este o analiză complexă și utilă în toate ramurile medicale, în care medicul va verifica postura statică din față, din spate și din profil și cea în mișcare, va urmări amplitudinea de mișcare a articulațiilor mari și, de asemenea, va aplica teste de funcționalitate, de forță musculară sau de mobilitate.

Prin evaluare se pot identifica problemele structurale generale sau particulare, poziții vicioase ale coloanei sau a diverselor articulații, deficiențe de mobilitate  sau răspunsul de adaptare al corpului la problemele vechi ori obișnuințele inadecvate de zi cu zi.

Pe baza evaluării și a nevoilor fiecărui pacient, se vor face recomandări precise și individualizate. Un plan de tratament potrivit va fi creat pentru atingerea obiectivelor

Când să aducem copilul la o Evaluare Posturală?

Sănătatea copilului este primordială în viața unei familii. Atunci când apar probleme medicale, de orice natură, părinții sunt în căutarea celui mai bun tratament și al celui mai bun medic. Suntem mândri de numărul mare al părinților care aleg Clinicile Visa Med pentru recuperarea medicală a copilului lor sau pentru prevenție.

Poate cel mai des întâlnite afecțiuni sunt cele legate de postura incorectă a minorilor adolescenți. Părinții observă cu ochiul liber faptul că frecvent copilul lor merge strâmb sau cocoșat. Se poate întâmpla ca minorul însuși să acuze dureri de spate.​

  1. Primul pas este o programare la unul dintre medicii specialiști în recuperare medicală ai Visa Med. Ei își vor da seama dacă este necesară o Evaluare Posturală.
  2. Analiza posturală urmărește posibile deficiențe ale coloanei vertebrale, în toate cele 4 planuri: anterior, posterior, lateral stânga și lateral dreapta.
  3. Pasul 3 este elaborarea de către kinetoterapeut a unui program de kinetoterapie individualizat, în funcție de rezultatul evaluării posturale.
  4. Dacă este cazul, specialistul va recomanda ortezare: talonete clasice sau orteze plantare

KINETOTERAPIE

Kinetoterapia este terapia prin mișcare și este recomandată și copiilor. Ca orice terapie, ea are niște parametri pe care medicul îi stabilește după consult, în funcție de afecțiunile pacientului.

În unele afecțiuni, se merge pe o prescripție de 10 zile, urmată de o perioadă lungă, de 2-3 luni, pentru consolidarea efectelor pe musculatură. Primele 10 zile, macate de procedurile de fizioterapie, sunt pentru dureri acute și sunt dedicate doar îmbunătățirii coordonării. După depășirea fazei de durere acută, medicul specialist urmărește atingerea celorlalte efecte ale kinetoterapiei. Rezultatele asupra musculaturii sunt obținute după minimum o lună de lucru corect: minimum 3 zile/săptămână și asistat de kinetoterapeut, pentru creșterea forței și a rezistenței.

 

Obiective terapeutice

 

Kinetoterapia își propune să crească:

  • amplitudinea de mișcare/mobilitatea unui pacient care are o articulație mai puțin mobilă
  • forța musculară
  • rezistența la efort/nivel de fitness cardiovascular
  • nivelul de coordonare, echilibru și control (pacienți care șchiopătează, care merg mai greu: cârje, bastoane, cadru, să poată urca/coborî singuri scări, să diminueze gradul lor de dependență de altcineva)

 

Obiective de Prevenție

 

Prevenția primară înseamnă o terapie profilactică, pe care o putem face, fără să avem vreo boală, printr-o formă de activitate fizică.

Obiectivele de prevenție secundară înseamnă să fi avut deja o boală și să îți dorești să previi recidivele sau apariția complicațiilor.

 

Program de încălzire cu stretchting

 

Orice ședință de kinetoterapie începe cu încălzirea prin stretching pe toate grupele musculare din jurul coloanei vertebrale, de la nivelul umerilor, al șoldurilor etc. Ulterior, sunt făcute exerciții de tonifiere, de creștere a rezistenței sau a coordonării echilibrului și controlului. Ședința este finalizată prin răcire, tot prin stretching.

Pentru aceste etape sunt folosite paturi, saltele, spaliere, accesorii de lucru fără încărcare, adică fără să pună greutate pe articulații: bandă elastică, minge medicală, baston din lemn/plastic etc.

HIDROKINETOTERAPIE/TERAPIE ACVATICĂ PENTRU COPII

De creșterea armonioasă a copiilor avem grijă noi, specialiștii Visa Med!

 

Ghiozdanul este prea greu, ochii stau des coborâți în ecranul telefoanelor și astfel coloana stă într-o poziție incorectă. Iată doar două motive pentru care noi, specialiștii Visa Med, am gândit un program pentru corectarea posturii elevilor. În plus, “bălăceala” le place, iar acum este cu folos.

 

Kinetoterapia desfasurată în mediul activatic are rezultate spectaculoase în corectarea posturii, în procesul de creștere la copii. De asemenea, stimulează capacitatea de concentrare și memoria, fiind un bun adjuvant pentru dezvoltarea creierului și astfel pentru performanțe școlare mai bune.

 

Îi vedem cum descoperă, prin curiozitatea specifica vârstei lor, fiecare exercițiu acvatic propus de terapeuții noștri. Ne propunem să vedem chipuri zâmbitoare și să obținem rezultate pentru dezvoltarea lor armonioasă. Asta ne bucură cel mai mult!

 

MESAJ CĂTRE PĂRINȚI:

Preventiv sau când observați orice anomalie în postura copilului, veniți cu el la o evaluare postural!

Dacă medicul constată o asimetrie la nivelul coloanei vertebrale, a umerilor sau a bazinului, sau o nevoie de scădere în greutate, atunci vă va recomanda terapia acvatică.

METODA F.E.D.

În cazuri SPECIALE (copii cu cifo-scolioze, care au și modificări ale simetriei toracelui), medicii specialiști ai Visa Med vă vor recomanda metoda FED.

FED este o metodă de kinetoterapie pasivo-activă care se adresează exclusiv copiilor cu cifo-scolioze (coloană în formă de C sau de S), care au modificări ale simetriei toracelui; mai precis, acelor copii care pe un hemi torace, au coastele mai ridicate, iar pe celălalt, mai coborâte. Această modificare a coloanei este vizibilă pentru oricine, cu ochiul liber sau poate fi identificată prin tehnici speciale, la examinarea făcută de către medic.

Dincolo de obiectivele obișnuite în cazul unei scolioze, care presupune doar deviația coloanei (la stânga sau la dreapta sau cu dublă curbură), la pacienții la care este nevoie de FED se produce și rotația în axa coloanei vertebrale; mai precis, coastele care se fixează pe vertebrele toracale sunt asimetrice.

În acest caz, este recomandată (dincolo de tehnicile clasice de lucru de kinetoterapie pentru copiii cu scolioză) folosirea anumitor tehnici speciale. Există 7 metode aprobate la nivel european.

Cea mai cunoscută:

 

–           Metoda Schroth – împarte trunchiul în trei segmente simetrice aflate unul deasupra celuilalt. În cazul unei scolioze, acestea apar deformate în formă de V lateral, prin rotație. Terapia Schroth este o formă de terapie tridimensională descoperită de Katharina Schroth, în Germania, în anii 1900. Aceasta este indicată ca tratament conservator în cazul mai multor modificări de statică vertebrală (scolioză, hipercifoză, hiperlordoză, maladie Scheuermann, etc.).

–                    Vârsta minimă la care se poate începe această terapie este 7-8 ani. Metoda reprezintă o combinație de stretching, tonifiere și tehnici de respirație speciale și se folosește de reflexele posturale. Ea urmărește schimbarea engramei corticale a pacientului cu scolioză și stimularea antrenamentului senzitivo-motor. Impactul funcțional este major prin folosirea acestei tehnici, cu îmbunătățirea semnificativă a semnelor și simptomelor scoliozei.

–           Avantajele folosirii acestei metode sunt multiple, de la eficiența rapidă, vizibilă în doar câteva săptamâni, la învățarea rapidă a metodei de către pacient și posibilitatea continuării terapiei și la domiciliu, cu supraveghere de către specialitst.

 

Aceste metode au parametri greu de măsurat, pentru că presupun să posturezi pacientul pe saltea, cu diverse mijloace ajutătoare, rulouri, perne etc și așezarea pacientului se face din ochi de către terapeut.

 

Ce înseamnă FED?

Fixare, Elongare, Derotare

 

Aparartul FED arată ca o cușcă folosită pentru a fixa pacientul. Mai exact, este un cadru în formă de paralelipiped în care este introdus pacientul. Acesta este prins printr-un ham/vestă, care îl trage puțin în sus, pentru o fixare cranio-caudală, astfel încât să fie foarte puțin suspendat, adică abia să atingă podeaua cu picioarele. Apoi, bazinul este fixat foarte bine în față și în spate, într-un fel de chilot, astfel încât să nu se miște deloc în timpul procedurii. Ulterior, pe partea concavității scobiturii se fixează două plăci, la marginea inferioară și la cea superioară, iar pe partea unde este cocoașa/gibozitatea vine un dispozitiv care apasă intermitent, computerizat. Presiunea este reglată/dozată, în funcție de pacient, pe linia axilar-posterioară, acolo unde coastele sunt cel mai proeminent deviate.

Dispozitivul apasă constant, timp de 10-15 secunde, în funcție de cum este reglat să acționeze de către terapeut. Pacientul este instruit/învățat ca în timpul procedurii să își sincronizeze respirația cu această presiune exercitată din exterior. Aici este cheia!

Este de preferat ca această metodă să fie făcută de minumum trei ori pe săptămână și, combinată cu celelate elemente clasice de kinetoterapie, să obțină derotarea vertebrelor.

Este important de știut că această procedură NU este dureroasă! În plus, marele avantaj este acela că presiunea va fi mereu aceeași, pentru că este exercitată computerizat, spre deosebire de metodele de kinetoterapie făcute de om.

În România, există doar două astfel de aparate: unul în București și al doilea, la Visa Med, în Constanța. Ele sunt produse în Barcelona, Spania.

 

 

Va așteptăm la noi, dacă vreți să aveți copii cu o postură corectă, pe tot parcursul creșterii și viitori adulți drepți ca bradul!

 

Vă invităm să citiți un ORDIN al Ministerului Educației, prin care este reglementată  acordarea de burse  sociale pentru motive medicale.

Iată link-ul:

 

https://www.edu.ro/sites/default/files/_fișiere/Minister/2022/inv.%20preuniversitar/CRITERII_GENERALE_burse_elevi_2022.pdf

 

 

Spicuim din Ordinul nr. 3.073/31.01.2022 următoarele paragrafe:

 

Notă: Criteriile au fost aprobate inițial prin ORDINUL nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 (publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 4 ianuarie 2022), iar ulterior au fost modificate și completate prin ORDINUL nr. 3.073 din 31 ianuarie 2022 (publicat în MONITORUL OFICIAL)

 

Art. 14. 1.

  1. c) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările șI completările ulterioare, astfel:

 

  1. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale; II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;

III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;

  1. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
  2. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;
  3. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;

VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;

VIII.  boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză

  1. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării; X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
  2. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele); XII. boli genetice;

XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările posttransplant;

XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I- XIII este luată în considerare;

 

(2) Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar, respectiv a certificatului de încadrare în grad de handicap, fără a fi condiționată de venitul net lunar al familiei.