La nivelul șoldului pot fi trei categorii de suferințe:
- Când durerea resimțită la nivelul șoldului vine mai mult din jurul articulației decât din interiorul ei – periartrită coxofemurală (afectarea tendoanelor și a mușchilor din jurul șoldului. Acestea sunt mai ușor de tratat, prin elememte de fizioterapie și de kinetoterapie (pentru păstrarea mobilității)
- Când durerea vine predominant din interiorul articulației (coxartroză, necroza septică de cap femural). În această situație, medicul acționează pentru a calma durerile și pentru ca pacientul să-și recupereze mobilitatea diminuată. Prin recuperare medicală, este posibil fie ca pacientul să revină la o viață ca cea anterioară afecțiunii și să nu ajungă niciodată la protezare, fie să dobândească o calitate a vieții cât mai bună pentru el, astfel încât să întârzie momentul protezării.
- Dacă se ajunge la protezare, atunci pacientul poate beneficia din plin la Visa Med de tot ce înseamnă recuperarea după artroplastia de șold, cu endoproteză. Recuperarea poate fi începută extrem de prococe post operator, fie în sala de kinetoterapie, fie în bazinul de hidrokinetoterapie (dacă nu are contra indicații: leziune semnificativă pe piele). Accentul va fi pus, în mod categoric, pe recuperarea mobilității, a forței (să nu mai aibă deficit/balans la mers, să nu mai șchiopăteze, să renunțe la cadru). Balansul la mers dezechilibrează articulația de sub șold (a genunchiului; așa-zisul șold care țipă în genunchi) sau a coloanei lombare, pentru că sarcina pe care nu o mai poate prelua șoldul este preluată de articulația de dedesubt (genunchi), fie de cea de deasupra (coloana lombară). Este indicat ca recuperarea să înceapă cât mai precoce după operație pentru a echilibra bazinul pacientului; în primă înstanță, pacientul va face mișcarea în apă, va tonifia musculatura, fără să încarce articulația cu propria greutate, ceea ce va scuti și genunchiul și coloana lombară de o suferință nedorită. Acesta este marele avantaj al exercițiilor kinetice în mediu acvatic!