KINETOTERAPIE
Sportul este cel care reunește comunități, iar sportivii sunt cei care ne fac să exclamăm de bucurie și să sărim în picioare. Satisfacțiile oferite de o victorie sportivă ne cresc spiritul de apartenență la o comunitate. Din păcate, sportivii sunt foarte expuși riscului de accidentări și traumatisme, iar performanța lor trebuie susținută și de o bună pregătire fizică.
Clinicile Visa Med au programe speciale de KINETOTERAPIE pentru sportivi!
Recuperare rapidă și sigură. Acestea sunt cuvintele cheie pentru un sportiv de performanță care își dorește o carieră longevivă.
Echipa Visa Med a compus programe speciale de kinetoterapie pentru sportivi, în care tehnica medicală este susținută de protocolul de lucru și de sprijinul kinetoterapeuților.
Ne-am adus, de-a lungul anilor, contribuția la integrarea rapidă în sport, la prevenirea accidentelor și la pregătirea precompetițională pentru sportivii cluburilor din Constanța.
Kinetoterapeuții noștri au experiență în traumatologia sportivă, ortopedică și în afecțiunile coloanei vertebrale și lucrează după protocoale de recuperare consacrate.
Fiecare afecțiune chirurgicală, tratată ortopedic, sau traumatism (leziuni ale articulației genunchiului, piciorului, șoldului și ale coloanei lombare și cervicale) are un protocol de recuperare bine stabilit.
Pentru cariera sportivilor de performanță, recuperarea rapidă și corectă este esențială. Recuperarea medicală în sport presupune, astfel, folosirea dirijată a unui complex de factori, cât mai precoce şi intensiv posibil, în scopul restabilirii anatomo-funcţionale a unei funcții sau organ perturbat de efortul sportiv, în vederea reinserţiei cât mai rapide a sportivului în activitatea de antrenament şi a obţinerii unei capacităţi optime de efort.
Contribuim activ la pregătirea și creșterea performantelor, la prevenirea accidentelor și la reintegrarea rapidă în sport a acestora prin procedee specifice de recuperare medicală, concepute de kinetoterapeuți specializați și dedicați.
Pacienții ne trec pragul cu următoarele traumatisme:
- Ruptura ligamentului încrucișat anterior/posterior
- Ruptură de menisc
- Sutură de menisc
- Leziunile ligamentelor colaterale
- Ruptura coafei mușchilor rotatori
- Instabilitățile de umăr (periartrită scapulo-humerală)
- Disjuncția acromio-claviculară
- Ruptura mușchiului biceps brahial
- Impingementul subacromial
- Capsulită retractilă
- Instabilitatile de gleznă
- Ruptura tendonului achilean
- Fracturile membrului superior și inferior
- Scolioza
- Cifoza
- Discopatia lombară
- Hernia de disc
INFILTRAȚII CU PRP
Infiltrațiile cu plasmă pot salva un genunchi cu artroză.
Infiltrațiile cu plasmă sunt un tratament biologic potrivit afecțiunilor musculoscheletale. Practic, în articulație sau în tendoane se injectează plasmă îmbogățită în trombocite. Plasmaeste obținută prin centrifugarea de sânge venos recoltat de la pacient și conține factori de creștere din sângele propriu, care stimulează la locul injectarii un răspuns biologic proinflamator, cu rol în regenerarea țesuturilor.
Recomandăm infiltrațiile cu PRP în următoarele cazuri:
- Afecțiunile cartilajelor articulare în stadiu incipient sau moderat: artroza sau condromalacia genunchiului, artroza șoldului, a gleznei sau de umăr. În aceste cazuri,se poate combina preparatul de plasma cu acid hialuronic.
- Afecțiuni degenerative ale tendoanelor: tendinite sau tendinoze ale umărului, achiliene,epicondilite, tendinitele genunchiului.
- Procedura este efectuată în regim de ambulatoriu și nu este dureroasă.
- Îi sfătuiesc pe pacienți ca, după finalizarea tratamentului, să urmeze un program de fizioterapie și kinetoterapie în centrul de recuperare medicală pentru a îmbunătăți tonusul muscular și funcția articulară.
Scopul infiltrațiilor cu acid hialuronic este de a crește concentrația de acid hialuronic la nivel articular, pentru a permite mișcarea în mod normal și fără durere. Cel mai adesea, infiltrațiile cu AH sunt alese pentru afecțiuni de la nivelul genunchiului, dar sunt făcute cu succes și la nivelul umărului sau al șoldului.
Acidul hialuronic (hialuronat) este un ingredient natural al lichidului sinovial din genunchi. Acest lichid are rolul de a lubrifia articulația. În acest fel, mișcarea este facilitată, iar oasele (cu deficit de AH) nu ajung să se frece unele de altele. În plus, lichidul acționează ca un absorbant al șocurilor care se pot resimti la nivelul genunchiului, în viața de zi cu zi.
Efectul acestor infiltrații este pe termen lung. Durerea este ameliorată după infiltrație, edemul (daca există) se remediază și se reface lichidul sinovial. Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt recomandate în bolile degenerative, pentru ameliorarea durerilor articulare.
Ce sunt infiltratiile cu acid hialuronic?
Infiltrațiile cu acid hialuronic în articulații (de șold, de genunchi, de umăr, de gleznă) sunt o procedură ușor de făcut, cu scopul de a reduce simptomele resimțite de pacient, în afecțiuni precum tendinita și artroza.
Sunt 2 tipuri de infiltrații cu acid hialuronic:
- o singura injectie (monodoză);
- 3 injectii care se fac la interval de 1 săptămână (tridoză)
Este important de săiut ca efectul infiltrațiilor cu acid hialuronic diferă în funcție de momentul din evoluția bolii în care se fac. Astfel, dacă afecțiunea este moderată, efectul infiltrațiilor este maxim. În cazul în care afecțiunea se află într-un stadiu avansat, efectul infiltrației este mai putin semnficativ. Dar, în mod normal, efectul infiltrațiilor durează între 6-12 luni, dacă este ales corect tipul de infiltrație și concentrația acesteia.
Afecțiuni care necesită infiltrații cu acid hialuronic
Tratamentul cu infiltrații cu acid hialuronic poate fi recomandat în cazul urmatoarelor afecțiuni:
- artroza: infiltrația cu acid hialuronic nu este tratamentul de bază în cazul artrozei. Ea poate fi însă o soluție:
– pentru cei care suferă de forme moderate ale bolii
– pentru cei care nu sunt candidați pentru intervenția chirurgicală
– pentru cei care doresc să amâne operația sau nu doresc să facă o intervenție chirurgicală
- sinovita: se manifestă atunci când membrana care acoperă interiorul capsulei articulației mobile este inflamată. Uneori, sinovita este declansată de alte afecțiuni (guta), dar, dacă nu este tratată, poate duce la erodarea osului.
- bursita: este o inflamație acută/croniă a bursei, ceea ce duce la dureri moderate și severe resimțite de pacient.
- guta: sau artrita gutoasă. Este o afectiune care cauzează dureri articulare severe. Se manifestă prin febră, frisoane, mâncă
- gonartroza: este o boală articulară degenerativă care apare mai ales la femei, dupa 60 de ani. Este o afecțiune care provoacă dureri, dar afectează și mișcarea articulaț Dacă nu este tratată, boala duce la leziuni osoase, inflamații locale, scăderea mobilității, formarea de ciocuri osoase.
- coxartroza: coxartroza este o afecțiune degenerativ-distrofică a articulației ș
- tendinita: este o afecțiune degeneratiă care presupune inflamația unui tendon. Se ajunge în această situație în urma suprasolicitării tendoanelor.
Care sunt avantajele infiltrațiilor cu acid hialuronic?
- inhibă/ameliorează durerea (efect analgezic);
- reduce inflamația;
- crește mobilitatea articulației;
- lubrifiază articulația;
- protejează cartilajul osos;
- protejează membrana sinovială;
- întârzie progresia osteoartritei;
- reduce consumul de medicamente;
- nu are efecte secundare.
SAUNA
Saună pentru performanţă
Medicii sportivi şi oamenii de ştiinţă au convenit asupra faptului că sauna are o contribuţie directă la intensificarea randamentului unui sportiv. Vorbim despre regenerarea mușcilor, iar în saună capacitatea de regenerare este foarte mare. Sportivii de performanţă şi-au dat seama că prin practicarea saunei în mod sistematic cresc şansele de reuşită. Această „regulă” este valabilă şi pentru cei care practică sportul ca pe un hobby: cine doreşte să-şi întreţină vitalitatea, să frecventeze sauna!
Practicarea saunei dezvoltă performanţa prin așezarea sportivului într-un mediu climatic schimbător. Capacitatea de adaptare la cald le testează propria perseverenţă.
Sauna crește capacitatea pulmonară
Prin practicarea saunei în mod sistematic, dezvoltăm capacitatea plămânilor: muşchii respiratori se relaxează, iar bronhiile se dilată cu 15%. Aceasta reprezintă condiţia pentru practicarea optimă a sporturilor de rezistenţă, cum ar fi ciclismul, nataţia ori atletismul. În plus, este intensificată şi arderea grăsimilor.
Sauna reglează deficitul de oxigen
În cazul unui antrenament cu efort susţinut sau la un efort fizic brusc, corpul apelează la toate resursele de energie, fapt ce poate consuma tot oxigenul din muşchi. Consecinţele sunt oboseala, spasmele sau durerile musculare.
Sauna revigorează muşchii obosiţi.
În saună, pe parcursul transpirării se degradează acidul lactic şi se secretă prin rinichi.
Acest lucru este benefic, deoarece în momentul în care sunt eliminate substanţele reziduale sunt eliberate căile de alimentare cu oxigen, iar, în timpul odihnei de după sauna, fisurile mărunte din fascia musculară se refac.
Alergia la sportivi
În Europa, aproape 20% din populaţie este afectată de alergia la polen şi la iarbă. În cazul alergiei la polen, pe parcursul anilor, afecţiunea din regiunea nasului şi gâtului coboară la bronhii. Consecinţa: astmul. Bolnavul primeşte aer mai puţin, ceea ce înseamnă scăderea performanţei. Sauna este de real ajutor şi în acest caz: relaxează şi dilată muşchii respiratorii, iar atacurile de astm devin mai rare.
Accidente sportive
Sauna poate fi numită oaza revigorării, în primul rând pentru sportivii care au tendoanele şi articulaţiile suprasolicitate din cauza efortului îndelungat. Sauna reprezintă un adevărat izvor de sănătate după o întindere musculară, entorsă sau contuzie.
Sauna, înainte sau după sport?
Regula spune: întâi sportul şi la urmă sauna!
Dacă am obosit în timpul transpirării, nu mai simţim nevoia sportului. Stimulul variabil rece-cald suprasolicită circulaţia sangvină, iar în această stare activitatea sportivă nu ar fi benefică pentru organism. Încă un sfat: după antrenament este indicat să aşteptăm până când pulsul, frecvenţa respiratorie şi circulaţia sangvină scad la valorile normale. Apoi, putem intra în saună!
Nu uitați să beți multe lichide!
Dacă sportivul merge la saună când pierderea de lichide ajunge la 2-5%, organismul se deshidratează total, iar pentru a recupera pierderea de lichide va avea nevoie de cel puţin 24 de ore.
Principalele beneficii ale saunei pentru sportivi
- Reduce durerea musculară și articulară
- Contribuie la îmbunăntățirea circulației și scăderea tensiunii
- Ajută detoxifierea și purificarea organismului
- Întărește sistemul imunitar
- Crește buna dispoziție
Sauna şi sportul – Recapitulare
Regula de aur: întâi sportul şi apoi sauna, nu invers!
Înainte de sport, vom consuma lichide necarbogazoase sau sucuri de legume şi fructe diluate, împărţite pe toată durata zilei.
După antrenament, vom aştepta 30 de minute înainte de a intra în saună.
În acest timp, se vor normaliza pulsul şi respiraţia. După saună, vom face o pauză de aproximativ două ore înainte de a merge din nou la antrenament.
Nu vom practica sportul (aici vorbim şi de înot) între rundele de saună.
Înainte de concurs, nu vom merge la saună. Între practicarea saunei şi concurs trebuie să existe un interval de cel puțin două zile.
DISCOPATIA DE FAZĂ II este o afecțiune degenerativă sau post-traumatică a inelului fibros a discului intervertebral, prin producerea de fisuri la nivelul inelului fibros, fără a se produce ruperea acestuia. Simptomele principale ale aceste patologii sunt reprezentate de durere locală și tulburări funcționale ale segmentului vertebral afectat. Debutul poate fi insidios sau sub forma unui blocaj funcțional, mai redus în intensitate decât în cazul herniei de disc, cu limitarea dureroasă a segmentelor vertebrale afectate. Pot fi prezente scolioza antalgică, contractura musculaturii paravertebrale și, în cazuri rare, la pacienții cu numeroase recidive, se pot identifica puncte trigger active în musculatura afectată.
Tratamentul urmărește câteva obiective precise:
-reducerea inflamației și a durerii
– relaxarea nervoasă generală și virarea hipersimpaticotoniei către vagotonie
– relaxarea musculară paravertebrală
– protecția segmentului afectat al coloanei vertebrale
– corectarea tulburărilor de statică și dinamică vertebrală
Pentru tratarea aceste afecțiuni folosim:
- Tratament medicamentos: antialgice, antiinflamatoare nestoroidiene, decontracturante, sedative generale pe perioade scurte (în stadiul acut).
- Tratament fizical prin:
– masaj sedative, în faza acută, continuat în faza subacută cu masaj trofic
– electroterapie: antialgică și decontracturantă cu diverse tipuri de curenți de joasă și medie frecvență, ultrasunet pe musculatura contractată și zonele intens dureroase. După ieșirea din puseul acut se pot adăuga: formule excitomotorii ale curenților de medie frecvență și curenți de înaltă frecvență precum undele scurte sau terapia Tecar pentru efectul biostimulat, antiinflamator și antialgic.
– tot după ieșirea din faza acută, se adaugă și termoterapia locală sau hidrotermoterapia
– kinetoterapia și hidrokinetoterapia joacă un rol important în tratarea acestei afecțiuni și, mai ales, în prevenirea recidivelor
MASAJUL SPORTIV
Masajul sportiv a fost conceput pentru a ajuta sportivii înainte, în timpul și după un antrenament. Pentru că este destul de solicitant, masajul sportiv actionează asupra sănătății sportivului prin întinderea mușchilor tensionați, stimularea mușchilor inactivi și îmbunătățirea stării tendoanelor și a ligamentelor.
Masajul sportiv este o terapie complementară destinată în primul rând atleților de performanță sau persoanelor care fac mișcare în mod regulat, în special exerciții fizice de o intensitate mare. Cu toate acestea, masajul sportiv este recomandat și persoanelor active, care fac sport la nivel de începător, nu doar profesioniștilor.
Acesta poate fi un masaj de relaxare al mușchilor suprasolicitați, cu un tonus mai mare sau de tonifiere a unei musculaturi hipotonice. Acest tip de masaj deblochează complexele de actină și miozină blocate la nivel muscular prin drenarea profundă a mușchiului și eliberarea toxinelor în sistemul limfatic.
Cui i se adresează masajul sportiv?
Masajul sportiv se adresează în special persoanelor care execută în mod regulat mișcare, un efort fizic mai deosebit, atât la nivel amator, cât și la nivelul profesionist al sportivilor de performanță. Finalitatea acestuia este refacerea organismului și revenirea lui la condiții favorabile de efectuare a efortului fizic.
În perioadele pregătitoare, masajul este strâns legat de procesul de antrenament sportiv, se aplică după efort și urmărește câteva principii generale:
- se poate aplica sub formă de masaj general sau parțial; de obicei, se recomandă 4 ședințe de masaj pe săptămână, două de masaj general și două de masaj parțial, în mod alternativ și strict individualizat;
- se masează mai întâi grupele musculare care nu au luat parte directă la efort și apoi cele direct implicate în efort, pentru ca, în cele din urmă, circulația sanguină și cea limfatică să fie îmbunătățite.
Tipuri de masaj sportiv, în clinica Visa Med
- Masajul sportiv de reabilitare – are ca scop înlăturarea durerii și reîntoarcerea cât mai rapidă a corpului la starea de sănătate;
- Masaj sportiv înainte de antrenament sau competiție – este un masaj de stimulare, de 30-50 de minute, înainte de antrenament și este orientat către partea cea mai solicitată a corpului de către sportul practicat;
- Masaj sportiv după antrenament sau competiție – este un masaj de recuperare de 40-50 minute, maximum două ore, după sport, pentru relaxarea mușchilor, țesuturilor și pentru a reduce oboseala din organism.
PISCINĂ – HIDROTERAPIE
Ce este hidroterapia?
Saune, băi de aburi, băi la picioare, dușuri calde și reci sau consumul diferitelor tipuri de apă. Toate acestea sunt tratamente specifice terapiei cu apă. Apa folosită pentru terapie nu este o idee nouă. Aceasta este folosită de sute de ani și face parte din practicile medicinei tradiționale.
Apa vindecătoare
Terapia se bazează pe proprietățile de vindecare ale apei cu spopul de a ameliora durerea. Desigur că este important și reactia natural a organismului la stimuli calzi si reci. Apa rece este folosită pentru stimulare și revigorare, sporind activitatea internă a corpului, în timp ce apa caldă este folosită pentru calmare și încetinirea funcțiilor organismului. Alternarea între tratamentele cu apă fierbinte și rece poate ajuta la vindecarea leziunilor, la îmbunătățirea funcțiilor corporale și la reducea oricărui tip de inflamație.
Cum actionează hidroterapia?
În general, hidroterapia are rol de termoreglare: este folosită pentru a modifica temperatura corpului, deoarece apa este un mod deosebit de efficient de încălzire și răcire a corpului uman. Un alt rol este acela de reglare a circulației, a inflamației și durerii.
Hidroterapia folosește reacția organismului la stimuli calzi și reci, la senzația de apă în sine, la aplicarea prelungită a căldurii. În general, caldura ajută la calmarea corpului și la încetinirea activității organelor interne. Pentru tensiune musculară, de exemplu, se recomandă dușurile sau băile calde. Pentru senzatia de stres sau oboseală de după meci, se recomandă duș cald alternat cu duș rece, pentru a stimula corpul și mintea.
La Visa Med, sportivii aleg să facă și CURA KNEIPP
Aceasta este o hidroterapie alternantă (cald-rece) doar pentru membrele inferioare. Prin Cura Kneipp se obține o îmbunătățire a tonusului vaselor de sânge periferice și diminuarea cârceilor sau a venectaziilor.
- Apa rece stimulează organismul prin constricția vaselor de sânge și restrictionând fluxul de sânge, pentru a încetini inflamația. De asemenea, asigură fluxul de sânge către organele interne pentru a le face să funcționeze mai eficient.
- Apa caldă relaxează corpul prin:
- dilatarea vaselor de sânge
- mărirea fluxul de sânge
- acționează asupra pielii și mușchilor pentru a reduce rigiditatea
Beneficiile hidroterapiei pentru sportivi:
- este un tratament remarcabil pentru ameliorarea sau reducerea durerii
- favorizează detoxifierea
- relaxează musculatura, reduce tensiunea
- sustine digestia și crește metabolismul
- îmbunătățește tonusul muscular și sănătatea pielii
- stimulează imunitatea
- favorizează circulația
- susține termoreglarea
- favorizează recuperarea după activități sportive intense
- îmbunătățeste starea de bine
CRIOULTRASUNET PENTRU SPORTIVI
Aparatul Crioultrasound inovativ are la bază sinergia a două tehnici terapeutice: crioterapia (terapia cu gheață) și terapia cu ultrasunete. Prima reduce temperatura în locul aplicării celei de-a doua și astfel amândouă au cadrul perfect pentru ameliorarea durerii și a inflamației. Corpul pacientului răspunde în mod natural la utilizarea lor simultană: vasoconstricție în zona lezată (ca răspuns la frig) și o puternică vasodilatație (ca răspuns la ultrasunete). Scăderea temperaturii în tesutul profund mărește densitatea țesutului și potențează astfel efectul mecanic, indus de ultrasunete.
Aparatul permite atât folosirea simultana a celor 2 terapii, cât și folosirea lor separată.
Indicații:
- inflamații acute (artrite, bursite, sinovite, tendinitis)
- artroze
- traume, leziuni musculare (hematom)